ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
Рейтинг: 3.00
(1010)
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
ЧЕТЕТЕ ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ
АУДИО ИСТОРИЯ
ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЙНА БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"
Поредицата от филми на БНТ "ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА"
ПРАВОСЛАВНИ ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ
ПРАВОСЛАВНА ПСИХОЛОГИЯ И ПСИХИАТРИЯ
БОГОСЛУЖЕБНИ ПОСЛЕДОВАНИЯ,МОЛИТВИ
МОЛИТВИ ПРИ РАЗЛИЧНИ СЛУЧАИ
СБОРНИК ОТ АКАТИСТИ И КАНОНИ
БОГОСЛУЖЕБНИ ТЕКСТОВЕ
ОСНОВОПОЛОЖНИ КНИГИ НА АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ
Игумен Никон (Воробьов). За нас е оставено покаянието (Писма)
СВТ. ИГНАТИЙ БРЯНЧАНИНОВ-АСКЕТИЧЕСКА ПРОПОВЕД И ОПИТИ
АУДИО И ТЕКСТОВИ ПРОПОВЕДИ НА СВТ. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ
МАРГАРИТ-Духовни цветя
ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО-ПОЯНИЕ И ПОСТ
БЪЛГАРСКИТЕ МАНАСТИРИ-ПРЕЗЕНТАЦИИ
"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ДУХОВНА БЕСЕДА-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ВСИЧКО ЗА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТОРЕЦ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ ТЪРНОВСКИ(Васил Друмев)
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БАТАШКИТЕ НОВОМЪЧЕНИЦИ
СЪТВОРЕНИЕ, А НЕ ЕВОЛЮЦИЯ
ФИЛМИ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
ПРАВОСЛАВНИ ДОКУМЕНТАЛНИ И ИГРАЛНИ ФИЛМИ
ДЕТСКИ ЦЪРКОВНИ ПЕСНИ
СРЪБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПЕСНОПАНИЯ-Солистка Дивна Љубоjевић.
ИКОНИ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА-ИСТОРИЯ И МОЛИТВИ
МИРОТОЧИВАТА ИВЕРСКА МОНРЕАЛСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА
В ПОМОЩ НА КАЯЩИЯ СЕ
ЗА ЦЪРКОВНИТЕ ТАЙНСТВА
РЕЛИГИОЗНО ТВОРЧЕСТВО
ИЗПРАТЕТЕ ПРАВОСЛАВНА КАРТИЧКА
СПОДЕЛЕТЕ МНЕНИЕ


ПАЗИ ВЯРАТА СИ, БЪЛГАРИНО БРАТЕ! ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО-СРЪБСКИ СВЕТЦИ ПОСЛАНИЕ КЪМ МЛАДЕЖИТЕ ПОРЪЧАЙТЕ КНИГИ В ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА

В ПОМОЩ НА КАЯЩИЯ СЕ / ИЗПОВЕД

ИЗПОВЕД
18.03.08 17:28
Вземи в gLOG

Аз, многогрешният (име), изповядвам на Господа Бога и нашия Спасител Иисус Христос и на тебе, честни отче, всички съгрешения и лоши дела, които съм извършил през дните на моя живот и съм помислил дори до този ден.

Съгреших: не опазих обетите на светото Кръщение, но във всичко излъгах и станах непотребен пред Лицето на Бога.

Прости ни, Милосърдни Господи (за народа).

Прости ми, честни отче (при частна изповед).

Съгреших: пред Господа с маловерие и забавяне в помислите, внушавани от врага против вярата и светата Църква; с неблагодарност за всички Негови велики и непрестанни благодеяния, с призоваване на Божието име без нужда, напразно.

Съгреших: нямах любов към Господа, нито пък страх, не изпълнявах Неговата свята воля и светите Му заповеди, небрежно изобразявах върху себе си кръстното знамение, неблагоговейно почитах светите икони;не носих кръст, срамувах се да се кръстя и да изповядвам Господа.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: не опазих любовта към ближния, не хранех гладните и жадните, не обличах голите, не посещавах болните и затворените в тъмница; от леност и нерадение не се поучавах в Божия закон и преданията на светите отци.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: не изпълнявах църковното и килийното правило, ходех в Божия храм без усърдие, леностно и небрежно; пренебрегвах утринните, вечерните и другите молитви; по време на църковната служба съгрешавах с празнословие, смях, дрямка, невнимание към четенето и пеенето и с разсеяност на ума; излизах по време на службата и не посещавах Божия храм от леност и нерадение.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: дръзвах в нечистота да ходя в Божия храм и да се докосвам до всяка светиня.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с непочитане на Божиите празници; с нарушаване на светите пости и неспазване на постните дни - сряда и петък; с невъздържание в храната и питието, преяждане, тайноядене, пиянство, недоволство от храната, питието и дрехите, тунеядство; с изпълнението на своята воля и разум, със самонравие, самочиние и самооправдание; с непочтителност към родителите, невъзпитание децата в православната вяра, проклинане на децата и ближните си.

Прости ми, честни отче.

Съгреших; с неверие, суеверие, съмнение, отчаяние, униние, кощунство, лъжливи клетви, танци, пушене, игра на карти, гадаене, магия, чародейство, сплетни, поменуване на живи за упокой, ядене на кръв от животни.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с гордост, самомнение, високоумие, самолюбие, честолюбие, завист, превъзнасяне, подозрителност, раздразнителност.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с осъждане на всички хора -живи и мъртви, злословие и гняв, със злопаметство, ненавист, въздаване със зло за зло, клевети, укори, лукавство, леност, измама, лицемерие, одумване, спорове, упорство, нежелание да отстъпя и да послужа на ближния; съгреших със злорадство, зложелателство, недоволство, оскърбление, насмешки, хула и човекоугодие.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с празнословие, шегобийство, слушане и припомняне на светски песни, четене на развратни книги, разглеждане на съблазнителни картини, наслада от спомена за предишни грехове, съблазнително поведение и желание да се харесам и да прелъстявам другите, волност, дързост, следване на духа на времето и светските обичаи, противни на православната вяра.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с невъздържаност на душевните и телесните чувства; с душевна и телесна нечистота, наслаждение и забавяне в нечистите помисли, пристрастие, сладострастие, нескромно поглеждане на жени и юноши; с блудно осквернение насън, с невъздържание в съпружеския живот.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с непретърпяване на болести и скърби, любов към удобствата на този живот, пленяване на ума и окаменяване на сърцето, непринуждаване на себе си към всяко добро дело.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с невнимание към внушенията на съвестта, нехайство, леност в четенето на Божието слово и нерадение към придобиването на Иисусовата молитва. Съгреших с користолюбие, сребролюбие, неправедни придобивки, разхищаване, кражба, скъперничество, привързаност към различни неща и хора.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с осъждане и непослушание към духовните отци, ропот и обида към тях и неизповядване на греховете си пред тях поради забравяне, нерадение и лъжлив срам.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с немилосърдие, презрение и осъждане на нищите; с посещение на Божия храм без страх Божий, с молитви със студено сърце, без внимание, без усърдие и благоговение, с уклоняване в ерес и сектантско учение.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с леност, разслабление в нега, любов към телесния покой, дълъг сън, сладострастни мечтания, пристрастни погледи, безсрамни телодвижения, докосвания, блудство, прелюбодейство, развращаване, ръкоблудие, невенчани бракове. Тежко съгрешават онези, които правят аборти - сами или на други - или скланят някого към големия грях на детеубийството. Прекарвах времето си в празни и безсмислени занимания, празни приказки, шеги, смях и други срамни грехове.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с униние, малодушие, нетърпение, ропот, отчаяние за спасението си, неупование на Божието милосърдие, безчувствие, невежество, наглост, безсрамие.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: с клевета против ближния, гняв, оскърбление, раздразнение и осмиване, непримиримост, вражда и ненавист, прекословие, наблюдаване на чужди грехове и подслушване на чужди разговори.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: със студенина и безчувственост на изповед, умаляване на греховете, обвиняване на ближните и неосъждане на самия себе си.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: против Животворящите Свети Христови тайни, като пристъпвах към тях без нужната подготовка, без съкрушение и страх Божий.

Прости ми, честни отче.

Съгреших: със слово, помисъл и всички мои чувства: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание - волно или неволно, съзнателно или по неведение, в разум или неразумие, и не ще мога да изброя всичките си грехове, защото са много. Но за всички тях, както и за ония, които съм забравил да спомена, се разкайвам и съжалявам и занапред с Божията помощ обещавам да внимавам за себе си.

А ти, честни отче, ми прости и ме развържи от тях, помоли се за мен, грешния, и в съдния ден засвидетелствай пред Бога за изповяданите от мен грехове. Амин.

На изповед не следва да говорим повторно за изповядани и развързани преди грехове, защото, както учи Светата Църква, те вече са простени. Но ако пак сме паднали в тях, трябва отново да се покаем за тях. Нужно е да се каем за греховете, които сме забравили и сме си спомнили сега.

От каещия се изисква

Осъзнаване на греховете си. Самоосъж-дане заради тях. Самоизобличение пред духовника. Покаяние не само на думи, но и на дело. Покаянието е изправяне - нов живот. Съкрушение и сълзи. Вяра в опрощаването на греховете. Ненавист към предишните грехове. Борбата с греха привлича Божията благодат. Греховете съкращават нашия живот...

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1862