ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
Рейтинг: 3.00
(1010)
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
ЧЕТЕТЕ ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ
АУДИО ИСТОРИЯ
ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЙНА БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"
Поредицата от филми на БНТ "ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА"
ПРАВОСЛАВНИ ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ
ПРАВОСЛАВНА ПСИХОЛОГИЯ И ПСИХИАТРИЯ
БОГОСЛУЖЕБНИ ПОСЛЕДОВАНИЯ,МОЛИТВИ
МОЛИТВИ ПРИ РАЗЛИЧНИ СЛУЧАИ
СБОРНИК ОТ АКАТИСТИ И КАНОНИ
БОГОСЛУЖЕБНИ ТЕКСТОВЕ
ОСНОВОПОЛОЖНИ КНИГИ НА АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ
Игумен Никон (Воробьов). За нас е оставено покаянието (Писма)
СВТ. ИГНАТИЙ БРЯНЧАНИНОВ-АСКЕТИЧЕСКА ПРОПОВЕД И ОПИТИ
АУДИО И ТЕКСТОВИ ПРОПОВЕДИ НА СВТ. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ
МАРГАРИТ-Духовни цветя
ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО-ПОЯНИЕ И ПОСТ
БЪЛГАРСКИТЕ МАНАСТИРИ-ПРЕЗЕНТАЦИИ
"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ДУХОВНА БЕСЕДА-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ВСИЧКО ЗА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТОРЕЦ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ ТЪРНОВСКИ(Васил Друмев)
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БАТАШКИТЕ НОВОМЪЧЕНИЦИ
СЪТВОРЕНИЕ, А НЕ ЕВОЛЮЦИЯ
ФИЛМИ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
ПРАВОСЛАВНИ ДОКУМЕНТАЛНИ И ИГРАЛНИ ФИЛМИ
ДЕТСКИ ЦЪРКОВНИ ПЕСНИ
СРЪБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПЕСНОПАНИЯ-Солистка Дивна Љубоjевић.
ИКОНИ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА-ИСТОРИЯ И МОЛИТВИ
МИРОТОЧИВАТА ИВЕРСКА МОНРЕАЛСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА
В ПОМОЩ НА КАЯЩИЯ СЕ
ЗА ЦЪРКОВНИТЕ ТАЙНСТВА
РЕЛИГИОЗНО ТВОРЧЕСТВО
ИЗПРАТЕТЕ ПРАВОСЛАВНА КАРТИЧКА
СПОДЕЛЕТЕ МНЕНИЕ


ПАЗИ ВЯРАТА СИ, БЪЛГАРИНО БРАТЕ! ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО-СРЪБСКИ СВЕТЦИ ПОСЛАНИЕ КЪМ МЛАДЕЖИТЕ ПОРЪЧАЙТЕ КНИГИ В ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА

ДУХОВНА БЕСЕДА-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ / ДУХОВНА БЕСЕДА бр.209

ДУХОВНА БЕСЕДА бр.209
04.07.08 13:41

Автор:Издание на православния катедрален храм "Успение на Пресвета Богородица" - София
4.V./21.ІV.2008год. Неделя 2-ра след Пасха, Томина
Вземи в gLOG
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
 
НЕКА ПРИНЕСЕМ САМИТЕ СЕБЕ СИ КАТО НАЙ-ДОСТОЙНА И СВОЙСТВЕНА НА БОГА ПРИДОБИВКА
 
/Из слово 41-во, на Пасха, от св. Григорий Богослов/
 
"Воскресения день" и благополучно начало; да се просве­тим с тържеството и един друг да се прегърнем, да кажем братя и на тези, които ни ненавиждат,..Добре е заради Бога и малко да се отстраним, както в древност Мойсей и Иеремия, а след това отново бързо да последваме гласът, който ни призовава, както Аарон и Исайя — но да вършим едното и другото (подобаващо) благочестие Първото заради своята немощ, а второто заради силата на Призоваващия...Вчера се спогребах с Христа, днес с Христа съвъзставам. Подобава и дарове да принесем на Постра­далия за нас, Който днес възкръсна - но не както може би си мислите злато, сребро или скъпоценни камъни, тъй като всичко това е тленно, земно и съществуващо долу вещество, което ви­наги в голямата си част притежават злите, които робуват на дол­ните (материални) неща и на управника на този свят (дявола). А ние нека принесем в дар самите себе си. като най-достойна и подобаваща на Бога придобивка. Да отдадем на Първообраза своето уподобяване на Него, да осъзнаем нашето достойнство;да осъзнаем силата на тайната - за кого умря Христос! Да станем като Христа, заради което и Той стана като нас; да станем бого­ве заради Него, заради което и Той стана заради нас човек. Въз­прие по-лошото, за да ни даде по-доброто; Сам стана беден, за да можем чрез Неговата нищета, ние да се обогатим. Прие вид на раб, за да направи нас свободни...Дори някой да даде всичко от себе си, но нищо не може да бъде толкова ценно, както да пре­даде сам себе си в служение на Христа, по същия начин, както Христос го стори за нас.
 
 ДНЕС СПАСЕНИЕ МИРУ ВИДИМОМУ ЖЕ И НЕВИДИМОМУ!
 
 /Из слово 42-ро, на Пасха, от се. Григорий Богослов/
 
"Застанах на моята стража. "/Авак.2:1/ - говори чудният Авакум. Заедно с него ще застана днес и аз, според дадената ми от Светия Дух власт и духовно зрение - ще погледам и ще раз­бера какво ще ми се яви и какво ще ми се каже. И застанах, и видях: ето, мъж се издигаше на облаците, той беше твърде ви­сок, а видът му беше като вид на Ангел, дрехата му - като свет­лина на преминаваща мълния. Издигна ръката си на изток и из­вика с висок глас. Гласът му беше като глас на тръба, а около него имаше голямо войнство небесно. И рече: " ДНЕС СПАСЕНИЕ МИРУ ВИДИМОМУ ЖЕ И НЕВИДИМОМУ!
 
 Днес стана спасение на света, както на видимия, така и на невидимия." Христос възк­ръсна от мъртвите, станете и вие с Него! Христос възлиза при Себе Си, възлезте и вие с Него! Христос излезе от гроба, освобо­дете се и вие от гробовните вериги на греха! Вратите на ада се отварят и смъртта се обезсилва, вехтият Адам преминава и нов Адам ви се дава. Нека всяка съединена е Христа нова твар да се обновява! Това той говореше, а намиращите се около него въз­пяваха, както и преди, когато пи се яви Христос чрез Рождеството Си в човешка плът:Слава вишних Богу,и на земли мир,в человецех благоволение./Лука 2:14/ Заедно с тях и аз, който съм сред вас, ви казвам: да бих могъл и аз да получа глас, равен на ангелския, който да огласява всички краища на земята, бих извикал: Пасха, Господня Пасха, и отново ще кажа, Пасха, чест на Светата Троица, Празник на празниците, и Тържество на тър­жествата, толкова превишаващо всички, не само човешките, преходни тържества, но дори извършваните в чест на Самия Христос, така както слънцето превъзхожда звездите! Прекрасно беше и нашето вчерашно светоношение и световодство...но днешното е по-светло и по-прекрасно от него, доколкото вче­рашната светлина беше предшественик на светлината на възди­гащия се Христос - затова беше като предпразнично веселие. Днес празнуваме самото въздигане на Христа, не като нещо очаквано, а като вече сбъднато, събрало в себе си целия свят. Нека в това време всеки да принесе своя дар, и това да бъде празничен и духовен дар - голям или малък, всекиму според силите, но приятен Богу.
 
Нека правилно да разберем всяко казано (от Бога) слово. На страданията Му със своите страдания да подражаваме; про­лятата Му кръв със своята кръв да (бъдем готови да) почетем; да бъдем готови и на кръста да Го последваме. Да се уверим, че гвоздеите на кръста са колкото сладостни, толкова и болезнени -но по-добре е с Христа и за Христа да страдаме, отколкото да се наслаждаваме с чуждите на Христа...Ако се окажеш на мястото на Симон Киринеец - вземи кръста си (като него) и го носи! Ако бъдеш разпнат, подобно на разбойниците - бъди като бла­горазумния от тях, познай Бога, за да влезеш с Иисуса в рая!..Ако се окажеш като Тома, извън събралите се ученици, на които Христос се явява, то когато Го видиш - да не изпаднеш в неверие!
От църковнославянски:Святаго отца нашего Григория Богослова,Поучителния слова.

 Свети    ТИХОН ЗАДОНСКИ ЗА   БОЖИЯТ ХРАМ
"След като Соломон свърши градежа ла Господния храм...Господ се яви на Соломона и му каза: осветих тоя храм, който ти сьгради, за да пребъдва там името Ми до века. '/3Царств.9:1-3/ Може ли да има дело, по-хубаво от това, да се съгради дом на Бога? Както тези, които съграждат градове, удивителни здания и дворци, търсят суетната слава на този свят, търсят да оставят имената си сред живеещите на земята, така съзиждащите дом на Господа, търсят Неговата слава, стремят се Той да бъде прославян от верните с едно сърце и с една уста. Действително, къде повече отколкото в светия храм бива прос­лавяно великото име на нашия Бог? В него вечер, сутрин и през деня се разказва и възвещава името на Бога Иаковов. Тук верни­те славословят Създателя като подражават на херувимите, тук възвестяват славата Му, тук изповядват Неговото свято име...Нека боголюбивите строят и съзиждат, нека украсяват Бо­жиите храмове - за това похвалата им не е от човеци, а от Бога, въздаянието им е от Всевишния, и наградата им на небесата е голяма. Господ казва: "Аз ще прославя ония, които Мене просла­вят.''/Царств.2:30/ А ние нека поне да живеем с грижата по-често да ходим в храмовете, съградени с труда на боголюбивите хора. Да намерим и пример как да вършим това. Боже Израилев, Иисусе Христе, Който промисляш за всички, дай ни сърце и же­лание да идваме в Твоя дом! Огради сърцата ни с Твоя страх!
 
 
 
Нашия Бог е както непостижим, така и невместим. Затова, не само някакво малко пространство или храм, но дори целият свят, колкото и да е огромен, небето и земята, изток и запад, се­вер и юг, не могат да вместят величието на нашия Бог. Бог е навсякъде и изпълва всяко място. На небето ли отидеш - там е Бог; до края на вселената ли отидеш - там е Бог. В едно и също време Той е на небето и на земята, както и в земната преизподня. Това изобразява и св. цар Давид: "Къде да отида от Твоя Дух, и от Твоето лице къде да побягна? Възляза ли на небето — Ти си
там; сляза ли в преизподнята — и там си Ти. Взема ли крилете па зората и се преселя на край-море, и там Твоята ръка ще ме поведе, и Твоята десница ще ме удържи."/ПсалЛ38:7'-10/ Но има и някои места, където по особен начин обитава невместимия Бог. Така Бог обитава на небесата (не в материален, а в духовен смисъл, над видимия свят), където явява особената светлина на Своята неизречена слава, там блажените духове се наслаждават-със зрението на Неговото лице, там радва душите на праведните. Бог обитава и в душите на тези, които са Му верни, като им дава Своята благодат, подбужда ги към вършене на добри дела, пази ги от дяволските козни, от вражеските нападания. Така учи и нашият Спасител: "Ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим.''/Ин.14:23/ Верните на Господа ап. Павел на­рича храм Божий: "Не знаете ли, че вие сте храм Божий , и Ду­хът Божий живее във вас?"/\Кор.З:\6/ Всяко място, за което се казва, че обитава Бог, може да се нарече дом Божий, но в собст­вения смисъл на това понятие, това са построените с усърдието на боголюбивите хора молитвени храмове. Защото единствено в тях се извършват служенията, подобаващи на единия Бог - за което те се устройват и освещават. В тях се извършват свещено­действия, както и самото Тайнството на светите Тайни. Принася се безкръвната Жертва на Бог Отец, която е непостижима и в "която желаят да надникнат и Ангелите. '/Шетр.1:12/ В тях присъства под вид на хляб и вино Сам нашият Спасител Господ Иисус Христос. В тях снизхожда върху светите Дарове Дух Све­тии, Който извършва свещенодействието и освещава молещите се. В храмовете се слуша гласът на Евангелието, думите на апос­толите, проповядва се Словото Божие. В тях Господ слуша мо­литвите на своите раби. След като храмовете се наричат святи и по преимущество са домове Божии, нека размислим, с какъв трепет и почит следва да влизаме в тях! Действително, Божият дом е свят и страшен, защото какъвто е домакинът, такъв е и неговият дом! Страшен и свят е Домакина на този дом. защото Той е Сам Бог — страшен и свят е и Неговият дом. За патриарх Иаков било страшно мястото, на което на сън видял славно видение: "Ето, стълба изправена на земята, а върхът и стига до небето, и Ангелите Божии се качват и слизат по нея. "/Бит.28:12/ И Писанието казва; "Иаков се събуди от съня... уплаши се и рече; колко е страшно това място .'...Наистина Господ е на това място! Това не е нищо друго, освен дом Бо­жий, това са врата небесни,"/Бш.28:16-\7/ След като мястото на което Иаков видял Божественото видение било толкова страшно, не е ли много по-страшен Божият дом, в който Сам Бог присъства с безплътните сили? Затова в него трябва със страх да влизаме, със страх и да стоим. Там, където няма нищо земно, трябва да оставим земните си грижи, за да се удостоим достойно да стоим в това свято място. Когато на планината Хорив Мойсей отдалеч видял горящата и неизгаряща къпина и тръгнал към нея, чул от Господа думите: иМойсее, Мойсее, не се приближавай насам; събуй си обущата от нозете, защото мястото, на кое­то стоиш, е земя свята. "/Изх.З:4-5/ Събуването на обущата, както ни учат свв. Отци, означава да изоставим земните си гри­жи. Затова и ти, християнино, събуй си обувките от краката т.е житейските грижи, мислите за суетното, за временното и земно­то, защото си дошъл и стоиш на "земя свята". Ако си търговец -не мисли за цени и продажби, изхвърли от главата си сергиите, стоките, тук нито се купува, нито се продава, защото това е "зе­мя свята". Ако си служител някъде — не се грижи за служебните дела, не размисляй за оформяне на документи, защото си дошъл и стоиш на "земя свята". Образец за Божия народ трябва да бъде свещеника, защото той е пастир на овците, вожд за слепите, нас­тавник за заблудените, молитвеник за грешните, Божий слуга, светлина за света, сол на земята.
 
Когато си се отстранил от житейските грижи, огледай се, и като християнин размисли - кой си ти, и при кого си дошъл? Ти си раб, дошъл при Господа, твар при Твореца, грешник при праведния Съдия. Размисли също и защо си дошъл в Божия храм? Влизаме в храма, или да славословим Бога, или да Му благодарим, или да изпросим нещо от Него, или пък да Го уми­лостивим за своите грехове. И така, ако си дошъл да изпросиш прошение за греховете си. спомни си всичките, си грехове, с които от най-ранно детство си прогневявал своя Творец. Погледни в книгата на своята съвест и размисли колко много си огорчавал своя Господ. С тези размисли умили сърцето си, издигни ума си към небето и със смиреномъдрие застани по очи пред престола на славата, пред нозете на твоя Спасител, Който седи отдясно на Бог Отец. Целувай нозете Му, обливай ги със сълзи, подобно на евангелската блудница, и викай към Него с гласа на митаря: "Боже, бъди милостив към мене, грешния!"/Лука18:13/ Той все още не съди никого, иска всички да се спасят и да придобият разума на истината; приема каещите се, приема и твоите сълзи; ще прости и на тебе беззаконията и греховете ти, като ти каже: "Прощават ти се греховете, иди си с миром"/Лука 7:48,50/
 
Ако пък искаш да благодариш на Бога, изповядай в ума си пред Него всичко, като започнеш от началото на съзнателния си живот, като си спомниш всички Негови благодеяния. Това, че живееш на света е Негово благодеяние, както и това, че си удос­тоен да носиш Неговия образ, че си възстановен след падението и ти е дадена власт да станеш син Божий /ср.Ин.1:12/. Негово благодеяние е, че благодатта Му не отстъпва от тебе като стои винаги при вратите на сърцето ти, а Неговите ангели денем и нощем те пазят, като отблъскват дебнещите да те нападнат от всички страни. Ежедневната ти храна, необходима да живееш, е също Негово благодеяние. Размисли, достоен ли си за всичко това, а и въобще може ли някой да каже, че е достоен? Защото Бог върши всичко това единствено заради Своята благост. Като съзнаеш своето недостойнство, падни по лице пред Господа и Му въздай хвала, както постъпил благодарния евангелски самарянин /Лука 17:16/ А Той, като види твоята благодарност, ще ти въздаде още по-големи блага.
 
Когато поискаш да прославяш и славословиш името на твоя Господ, първо размисли какви уста имаш. Писанието казва: "Неприятна е похвалата в устата на грешник."/Сир.5:9/ Зато­ва, ако искаш неосъдно да възхваляш своя Създател, прави това с чиста уста т.е. очисти сърцето си. Като пееш с уста, пей и с дух, ако искаш песента ти да бъде приятна Богу. Св. Йоан Златоуст казва: "Първо е нужно да изправиш живота си, и тогава да пееш на Господа."
 
Ако си дошъл да просиш нещо от Господа, проси без да се съмняваш. Ап. Иаков пише: ''''Който се съмнява прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра; такъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа."/Иак. 1:6-7/ Проси с надежда, и ще получиш, защото верен на Своите обещания е Казалият: "Искайте, и ще ви се даде."/Мат.7:7/ Но проси това, което е за Божия слава и за твое спасение, което и Богу приятно, и за тебе спасително.
 
Нека по този начин да влизаме и стоим в Божия храм, а не да мислим и разговаряме за земни и суетни неща, да оглеждаме влизащи­те и излизащите, да гледаме на богослужебните действия като на це­ремония, да забелязваме кой как стои и с какво е облечен. В такъв слу­чай е по-добре да не влизаме в храма, защото Господ и сега вижда, и макар да не прогонва такива с бич от Своя храм, но ще ги изгони от храма на вечната слава, ще ги причисли към неверните, ако не преста­нат да постъпват така и с покаяние не Го умилостивят.
 
Адаптиран превод от: ТВОРЕНИЯ иже во святихъ отца нашего ТИХОНА ЗАДОНСКАГО, т.1, стр.62-67 , Москва, 1898 г.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0934