ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО

 
Рейтинг: 3.00
(1010)
ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
ЧЕТЕТЕ ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ
АУДИО ИСТОРИЯ
ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЙНА БИБЛИОТЕКА"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"
Поредицата от филми на БНТ "ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА"
ПРАВОСЛАВНИ ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ
ПРАВОСЛАВНА ПСИХОЛОГИЯ И ПСИХИАТРИЯ
БОГОСЛУЖЕБНИ ПОСЛЕДОВАНИЯ,МОЛИТВИ
МОЛИТВИ ПРИ РАЗЛИЧНИ СЛУЧАИ
СБОРНИК ОТ АКАТИСТИ И КАНОНИ
БОГОСЛУЖЕБНИ ТЕКСТОВЕ
ОСНОВОПОЛОЖНИ КНИГИ НА АРХИМАНДРИТ СЕРАФИМ
Игумен Никон (Воробьов). За нас е оставено покаянието (Писма)
СВТ. ИГНАТИЙ БРЯНЧАНИНОВ-АСКЕТИЧЕСКА ПРОПОВЕД И ОПИТИ
АУДИО И ТЕКСТОВИ ПРОПОВЕДИ НА СВТ. СЕРАФИМ СОБОЛЕВ
МАРГАРИТ-Духовни цветя
ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО-ПОЯНИЕ И ПОСТ
БЪЛГАРСКИТЕ МАНАСТИРИ-ПРЕЗЕНТАЦИИ
"ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ"-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ДУХОВНА БЕСЕДА-ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ
ВСИЧКО ЗА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТОРЕЦ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ ТЪРНОВСКИ(Васил Друмев)
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БАТАШКИТЕ НОВОМЪЧЕНИЦИ
СЪТВОРЕНИЕ, А НЕ ЕВОЛЮЦИЯ
ФИЛМИ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
ПРАВОСЛАВНИ ДОКУМЕНТАЛНИ И ИГРАЛНИ ФИЛМИ
ДЕТСКИ ЦЪРКОВНИ ПЕСНИ
СРЪБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПЕСНОПАНИЯ-Солистка Дивна Љубоjевић.
ИКОНИ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА-ИСТОРИЯ И МОЛИТВИ
МИРОТОЧИВАТА ИВЕРСКА МОНРЕАЛСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА
В ПОМОЩ НА КАЯЩИЯ СЕ
ЗА ЦЪРКОВНИТЕ ТАЙНСТВА
РЕЛИГИОЗНО ТВОРЧЕСТВО
ИЗПРАТЕТЕ ПРАВОСЛАВНА КАРТИЧКА
СПОДЕЛЕТЕ МНЕНИЕ


ПАЗИ ВЯРАТА СИ, БЪЛГАРИНО БРАТЕ! ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО-СРЪБСКИ СВЕТЦИ ПОСЛАНИЕ КЪМ МЛАДЕЖИТЕ ПОРЪЧАЙТЕ КНИГИ В ОНЛАЙН КНИЖАРНИЦА ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА

СБОРНИК ОТ АКАТИСТИ И КАНОНИ / КАНОНИ

28 Ноември 09, 10:57
ПОКАЕН КАНОН
сподели

ПОКАЕН КАНОН


Припев. Помилуй ме, Боже, помилуй ме!

Сега аз, грешният и претовареният, пристъпвам към Тебе, моя Владика и Бог. Не смея да погледна към небето, но само се моля и викам: Господи, дай ми ум, за да оплаквам горчиво делата си.

Изповядвам Ти, Спасителю, всички грехове, които сторих, и раните на душата и тялото ми, които вътрешни убийствени помисли ми причиниха.

Спасителю, като Бог прости всичките ми волни и неволни, явни и скрити, съзнателни и несъзнателни грехове, очисти ги и ме спаси.

Богородичен. Пречиста Божия Майко! Погледни на мене, грешния, избави ме от примките на дявола и ме оправи в пътя на покаянието, за да оплаквам горчиво делата си.


Песен 3

Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: Многомилостиви Боже, избави душата ми от гибел.

Към Тебе прибягвам, Иисусе! Съгреших Ти, очисти ме. Вземи от мене тежкия греховен товар и като добросърдечен дай ми сълзи на умиление.

Обърни внимание върху мене, Боже, Спасителю мой, с милостив поглед и приеми моята гореща изповед.

Богородичен. Ето, Богородице, твоят Син ни поучава на добро, а аз грешният всякога бягам от доброто; но ти като милостива помилвай ме, за да се покая от моите зли дела.


Песен 4


О, горко на мене, грешния! Повече от всички човеци съм за окайване. Няма у мене покаяние, но дай ми, Господи, сълзи, за да оплача горчиво делата си.

Не ми затваряй в оня час Твоята врата, Господи, Господи, но отвори я за мене, който Ти се кая.

Човеколюбиви Боже, Който искаш всички да се спасят! Ти ме повикай и като благ приеми ме каещия се.

Богородичен. Свързан сега с много вериги от грехове и задържан от зли страсти и нещастия, прибягвам към тебе, мое спасение, и викам: Помогни ми, Дево, Майко Божия!


Песен 5

Не се гнуси от мене, Спасителю! Не от-връщай лицето Си от мене. Вземи от мене тежкия греховен товар и като добросърдечен дай ми прошка на грехопаденията.

Изповядвам се пред Тебе, Спасителю! Съгреших, съгреших Ти, но разреши и прости ми като милосърден.

Ти си пресладкият Иисус, Ти си моят Създател; с Тебе, Спасителю, ще се оправдая.

Богородичен. Пресвета Богородице, помилвай мене, грешния. Укрепи ме в добродетелта и запази ме, да не би безвременна смърт да ме грабне неприготвен, и ме изведи, Дево, до Божието царство.


Песен 6


Съгреших, Господи, съгреших Ти! Очисти ме, защото няма друг между човеците, който да е съгрешил, колкото мене и когото да не надминах по грехове.

Господи, викам Ти: Помилвай, помилвай ме, когато дойдеш с Твоите ангели, за да въздадеш на всички заслуженото според делата им.

Правосъдни и човеколюбиви Боже! Не презирай Твоите дела и не оставяй създанието Си, макар и сам едничък аз да съгреших повече от всеки човек; но като Господ на всичко Ти имаш власт да прощаваш греховете.

Богородичен. Дивна и бърза помощнице на всички човеци, Божия Майко! Помогни на мене недостойния, защото моята грешна душа иска това.


Песен 7

 
Блудно преминах живота си на земята и предадох душата си на тъмнината; но сега моля Те, милостиви Владико, освободи ме от това робство под врага и ми дай разум да изпълнявам Твоята воля.

Малко е времето на живота ми и е пълно със страдания и злини, но в покаяние ме приеми и в разум ме повикай, за да не бъда притежание, нито храна на чуждия, Спасителю, и Сам Ти ми бъди милосърден.

Правосъдни Спасителю, помилвай ме и ме избави от огъня и от страхотиите, които справедливо ще ми бъдат отсъдени. Облекчи ме преди свършека чрез добродетел и покаяние.

Богородичен. Богородице Дево, запази ме от видимо и невидимо зло, приеми, света Пречиста, моите молитви и ги принеси на Твоя Син, за да ми даде ум да изпълнявам Неговата воля.


Песен 8

 
Спасителю, помилвай ме, грешния. Издигни ума ми към обръщане. Приеми ме, каещия се. Смили се над мене, който Ти викам: Съгреших Ти спаси ме! Беззаконствах помилвай ме!


Пожали, пожали, Господи, Твоето създание! Съгреших прости ме, защото по природа само Ти единствен си чист и никой друг, освен Тебе, не е лишен от нечистота.

Владико, Владико Христе! Зная Те, че си тихо пристанище; побързай да ме избавиш от безкрайните дълбочини на греха и отчаянието.

Богородичен. Пречиста Богородице! Приеми моята недостойна молитва и ме запази от безвременна смърт дай ми и преди свършека покаяние.


Песен 9

Сега към вас прибягвам, ангели, архангели и всички небесни сили, които стоите пред Божия престол. Молете се на Твореца да избави душата ми от вечните мъки.

Сега вдигам ръце към вас, свети апостоли, мъченици, светители, преподобни, праведници и всички светии, които се молите на Господа за целия свят. Молете Го да ме помилва в смъртния ми час.

Тайните на сърцето си изповядах пред Тебе, моя Съдия. Виж смирението ми, виж и скръбта ми. Обърни ми внимание и Сам ме помилвай, като добросърдечен, Боже на нашите отци.

Богородичен. Божия Майко, помогни ми аз се надявам на тебе. Помоли твоя Син да постави мене, недостойния, от дясната Си страна, когато седне да съди живите и мъртвите.


1. Молитва към Господа Иисуса


Владико, Христе Боже, Който с Твоите страдания изцери страстите ми и с Твоите рани излекува раните ми! Издигни към Тебе моя ум, който е обърнат към земята, и ме издигни от гибелната пропаст. Защото нямам покаяние, нямам умиление, нямам и утешителни сълзи, които издигат чедата към тяхното наследство. Помрачих ума си в житейски страсти и не мога да гледам към Тебе. Но, Владико Господи, Иисусе Христе, съкровище на благата, дарувай ми всецяло покаяние и трудолюбиво сърце, за да Те търся и намеря. Дарувай ми Твоята благодат и обнови в мене чертите на Твоя образ. Аз Те оставих Ти не ме оставяй. Излез и ме потърси; изведи ме на Твоето пасище, причисли ме към овците на Твоето избрано стадо и ме отхрани с Твоите божествени тайнства, заради молитвите на Твоята пречиста Майка и на всички Твои светии. Амин.


2. Молитва към Господа Иисуса

Всеблаги Господи, Спасителю наш! Ти, Който просвети със сиянието на Твоето идване краищата на света и ни повика в Твоята света Църква с обещание, че ще наследим нетленни и вечни блага! Милостиво погледни към мене, Твоя недостоен раб, и не си спомняй моите беззакония, но по Твоето безмерно милосърдие прости ми всички мои прегрешения. Защото, макар и да престъпвам Твоята свята воля, не се отричам от Тебе, нашия Бог и Спасител. Пред Тебе едничкия съгрешавам, но и само на Тебе едничкия служа. Само в Тебе вярвам, към Тебе едничкия прибягвам и само Твой раб искам да бъда. Спомни слабостта на нашата природа и обхваналите ни отвсякъде изкушения на врага, светски прелести и съблазни, поради които без Тебе, както си рекъл, ние не можем да правим нищо. И така, Сам Ти ме очисти и ме спаси! Сам Ти просвети ума ми, за да вярвам непоколебимо в Тебе, едничкия наш Спасител и Избавител! Сам Ти повдигни сърцето ми, за да Те обичам всецяло, еднички Боже и Творче наш! Сам Ти оправи стъпките ми, за да ходя безпрепятствено в светлината на Твоите заповеди! О, Господи, Спасителю наш, яви ми Твоята голяма и щедра милост. Направи да поживея в святост и правда през всички дни на моя живот и така да бъда достоен при второто славно Твое пришествие да чуя от Тебе милостивата покана в царството небесно, което сподоби мене, Твоя раб, да получа и в наслада от неговите неизказани хубости да славя Тебе с Твоя безначален Отец и вечния Божествен Дух во веки веков! Амин!

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1848